Nume: |
Crama Izvor, Arad |
E-mail: |
cramaizvor@gmail.com |
Telefon: |
0773-891.938 |
Website: |
http://cramaizvor.ro/ |
Adresa: |
Sat Covasint, Jud. Arad |
Condiţiile deosebite ale podgoriei precum şi influenţa climei mediteraniene dau naştere vinurilor roşii ce aduc faimă podgoriei şi societăţii. Soiurile Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Cadarca sunt produse de către societatea noastră prin tehnologii clasice de vinificare. Vinurile albe din soiurile Riesling Italian, Traminer, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Feteasca Regală, se obţin prin tehnologii moderne, obţinându-se vinuri albe reductive, fructuoase şi de mare fineţe.
Vinurile cu calităţi deosebite se valorifică după o învechire la butelie de câteva luni sau câţiva ani.
Pentru mai mute detalii ne puteti contacta la numarul de telefon:
0773-891.938 sau la adresa de email: cramaizvor@gmail.com
Podgoria Minis Maderat
Urme care atestă practicarea viticulturii pe meleagurile arădene datează din antichitate şi sunt dovedite de numeroase descoperiri arheologice din zonă. În documente se amintește despre vița de vie la începutul secolului al XI-lea, perioadă în care zona era controlată de voievodul Ahtum. Potrivit Legendei Sfântului Gerard, episcop al Cenadului după 1030, când voievodatul lui Ahtum a fost cucerit de maghiari, iar aici a apărut o episcopie catolică, vița de vie se cultiva atât în nordul, cât și în sudul Mureşului. În aceeași lucrare se afirmă că vinurile cele mai bune ajungeau la Cenad și erau ţinute în pivniţe. În timpul verii vasele cu vin erau puse într-un vas mai mare plin cu gheață, pentru a se asigura calitatea vinului.
Cu ocazia năvălirii tătarilor din 1241 călugărul catolic Rogerius avea să menționeze și el cultivarea viței de vie din Podgoria Aradului, unde tătarii „lăsaseră poporul să trăiască pentru un timp oarecare, ca prevedere, ca să strângă recolta și să culeagă viile, dar nu voiau ca ei să-și consume cele adunate”. În secolul al XIII-lea este atestată într-un document localitatea Covăsânț, în care „abatele de Bulci dispune de vii”. Este perioada când la Pâncota, Măderat, Ghioroc și Miniș se producea vinul folosit şi de mănăstirile catolice care controlau zona. Pe parcursul secolului al XIV-lea un rol important l-a avut și mănăstirea catolică de la Cladova, care a cumpărat mai multe vii pe dealul Macra, fapt ce a dus la acordarea unor privilegii de către regele Ludovic I, iar comitele Aradului a scutit-o de plata vămii.
În secolul al XV-lea localitățile din Podgoria Aradului au fost stăpânite de mănăstirile catolice sau chiar de voievozii Transilvaniei, precum Iancu de Hunedoara sau Ștefan Bathory. Vinurile din Podgoria Aradului erau renumite și în secolul al XVI-lea, lucru confirmat de umanistul transilvănean Nicolaus Olahus, care în 1536 descria zona dintre Crișul Alb și Mureș, amintind „piscul Makra unde se produc vinuri delicioase”. În a doua jumătate a secolului al XVII-lea călătorul otoman Evliya Celebi amintește de viile din jurul Ineului și Lipovei.
Descoperiți varietatea noastră de vinuri
Cabernet Sauvignon & Merlot 2019
Un vin maturat timp de 20 de luni in barrique din stejar franțuzesc. Vinul are o structură complexă și se pretează unei învechiri îndelungate. Regăsim note de mure, afine și vișine, iar lemnul este bine integrat. Recomandăm consumarea vinului la cel puțin 30 de minute după deschidere.
Rosé – Merlot 2020
Un rosé specific zonei viticole Miniș – Măderat, cu o intensitate mai mare a culorii. Un vin cu personalitate în care regăsești note de fructe roșii (cireșe, vișine), dar și fructe de pădure (mure și afine).
Chardonnay 2020
Un vin structurat cu o mineralitate și fructozitate care creează un echilibru plăcut. Vinul este ușor de băut având note de ananas, pepene galben și mere golden, precum și o ușoară onctuozitate specifică soiului.
Pentru mai multe detalii vizitati site-ul nostru: http://cramaizvor.ro/