Portalul ofera informatii despre podgorii si crame din Romania.
Aveti acum acces la vinuri selectate pentru toate gusturile, direct de la cei care le produc!
Veti descoperi astfel vinuri romanesti produse atat in crame vechi, cu traditie si renume, dar si in crame nou-infiintate, avand posibilitatea de a lua legatura cu antreprenori pasionati si inventivi care fie au dus traditia mai departe, fie au avut incredere in visul lor si nu au renuntat pana ce nu si-au atins scopul - acela de a crea povesti in pahare!
Promovam podgoriile romanesti si vinuri produsele in Romania. In paginile portalului veti gasi si informatii privind optiunile de cazare pentru vizite la crame (turism viticol).
Totul din pasiune pentru vinurile traditionale!
Cei mai mulţi băutori de vin îşi toarnă în pahar şi beau, dar lucrurile sunt mai complicate decât atât.
Astfel, există o serie de paşi care trebuie urmaţi, cum ar fi aducerea vinului la temperatura potrivită, alegerea paharelor adecvate, lăsarea lui să se aşeze şi mirosirea aromei.
Cum se bea vinul
În funcţie de culoarea lui, vinul trebuie aduc la temperatura potrivită. Vinul alb se păstrează la frigider o oră înainte de servirea lui, în timp ce cel roşu se consumă la temperatura camerei.
Dacă vinul are sedimente va trebui să îl decantaţi. Turnaţi băutura într-un alt recipient printr-o pânză, o sită finaă sau un filtru de cafea pentru a elimina orice impurităţi care vă pot împiedica să savuraţi vinul la adevărata sa calitate.
Folosind un pahar potrivit turnaţi băutura şi lăsaţi-o să respire pentru a permite aromelor să se îmbine o dată intrate în contact cu aerul.
Mirosiţi vinul pentru a inhala parfumul, deoarece gustul unui vin depinde foarte mult de mirosul său.
Luaţi o înghiţitura şi păstraţi-o în gură pentru câteva secunde. După ce îi gustaţi diferitele arome îl puteţi înghiţi uşor.
Cum se potriveşte vinul cu alimentele
Ca să poţi savura sau servi un vin potrivit mesei sau cinei pe care urmează să o iei trebuie să ştii următoarele recomandări:
– Pentru aperitive se potrivesc vinurile albe şi seci
– La mâncărurile cu peşte se serveşte vin alb şi sec
– Mâncărurile cu carne de pasare se potrivesc cu vinurile albe şi seci
– Felurile de mâncăre cu carne de porc, vită sau vânat merg cu un vin roşu
– Platourile de brânzeturi se potrivesc de minune cu vinurile roşii
– Desertul se serveşte cu vinuri dulci şi aromate.
Cum se serveşte vinul invitaţiilor
Dupa acceptarea vinului de catre gazda, se poate incepe servirea oaspetilor in sensul acelor de ceasornic, dupa cum urmeaza:
– Daca exista un oaspete de onoare el sau ea trebuie servit primul.
– Femeile in varsta
– Femeile tinere
– Barbatii in varsta
– Barbatii tineri
– Paharul gazdei este intotdeauna umplut ultimul.
In cazul in care se serveste un vin alb, sticla trebuie pusa in frapiera. In cazul unui vin rosu, sticla se asaza in fata gazdei pe o farfuriuta, cu eticheta indreptata spre el/ea.
Sursa:
https://www.romaniatv.net/cum-se-bea-vinul-sfaturi-pentru-a-te-bucura-de-bautura-potrivita-la-momentul-potrivit_183563.html